Heb jij trouwplannen en wil je heel graag weten hoe het zit met jouw bruiloft tijdens COVID-19?
Bron: theperfectwedding.nl

UPDATE 15 juli 2021

Belangrijkste vragen over de maatregelen t/m 13 augustus op een rij

Kan ik samen met mijn kersverse partner op huwelijksreis?

Op dit moment veranderd er heel veel qua kleurcodes. De kans bestaat dat er strengere regels zijn als je naar het buitenland op vakantie wilt. Wij adviseren om het goed in de gaten te houden. Voor sommige landen is Nederland al rood of zelfs donkerrood.  Landen mogen zelf beslissen of Nederlanders dan nog steeds welkom zijn. Daarnaast is de kans groot dat (sommige) landen Nederlanders extra regels gaan opleggen. Het beste kan je hiervoor de website van het RIVM in de gaten hoduen. 

Hoeveel mensen mogen aanwezig zijn bij de ceremonie (huwelijksvoltrekking?)

Bij de ceremonie mag de maximale capaciteit van de locatie worden gebruikt en gelden de regels die bij de locatie van toepassing zijn. 

Mag je nog dansen op een bruiloft?

Helaas is het antwoord hierop nee. Ook al valt een bruiloft onder een klein evenement en mag er gebruik worden gemaakt van Testen voor Toegang, er mag niet gedanst worden. Ook bij evenementen waarbij het Testen voor Toegang wordt gebruikt moeten de bezoekers namelijk een vaste zitplaats hebben. Als je gebruikt maakt van Testen voor Toegang, mag je wel de 1,5 meter afstand loslaten zodat er meer mensen op je bruiloft aanwezig kunnen zijn!

Wat kan testen voor toegang betekenen voor je bruiloft?

Kun je door testen voor toegang niet meer op een bruiloft? Dat kan! Een bruiloft valt onder kleine evenementen. Dat betekent dat je gebruik mag maken van Testen voor Toegang. Wel gelden er nog steeds regels voor evenementen waarbij gebruikt wordt gemaakt van Testen voor Toegang. Alle regels voor evenementen staan hieronder bij de laatste update van 15 juli. 

Let op! Wanneer een bruiloft plaatsvindt in een horecagelegenheid zoals een restaurant of café gelden de regels die van toepassing zijn in de horeca. Dit betekent dat er dan geen gebruik gemaakt kan worden van Testen voor Toegang. Vier jij jouw bruiloft in een horecagelegenheid? Alle regels voor bruiloften in een horecagelegenheid staan hieronder bij de laatste update van 15 juli. 

Zijn live optredens en harde muziek toegestaan op een bruiloft?

Het ligt eraan waar de bruiloft wordt gehouden. Wanneer een bruiloft niet in een horecagelegenheid wordt gevierd, valt het onder een evenement. Dit betekent dat live optredens en harde muziek zijn toegestaan! Let er wel op dat iedereen alsnog een vaste zitplaats moet hebben, dus er mag helaas niet gedanst worden.  

Let op! Wanneer een bruiloft plaatsvindt in een horecagelegenheid zoals een restaurant of café gelden de regels die van toepassing zijn in de horeca. Dit betekent dat live optredens en harde muziek niet zijn toegestaan. Alle regels voor bruiloften in een horecagelegenheid staan hieronder bij de laatste update van 15 juli. 

15 juli 2021 11:45

Omdat wij merkten dat er toch nog veel onduidelijkheid was over wat nou wel en niet mag op een bruiloft, hebben wij deze ochtend nogmaals met het RIVM gebeld.  Daarnaast zagen wij door een oplettende leverancier een factsheet van het RIVM voorbijkomen waaruit blijkt dat een bruiloft toch onder een evenement valt! Dat betekent dat er net iets meer kan dan wij eerder dachten. (Let op: als een bruiloft wordt gevierd in een horecagelegenheid zoals restaurant of café blijven de regels voor de horeca gelden en is het geen evenement). Wij zetten alle informatie die wij van het RIVM hebben gekregen even op een rij!

Een bruiloft wordt gezien als een klein evenement. Dat betekent dat er gebruik gemaakt mag worden van Testen voor Toegang. (Let op: dit is niet van toepassing als de bruiloft in een horecagelegenheid plaatsvindt!).

Bruiloft met Testen voor Toegang

Wil je gebruik maken van Testen voor Toegang? Dan adviseren wij om de website van Testen voor Toegang te raadplegen, om te kijken hoe dit georganiseerd kan worden. Wanneer je gebruikt maakt van het Testen voor Toegang is het volgende van toepassing:

 • Maximaal tweederde van de geplaceerde capaciteit aan bezoekers is toegestaan.
 • 1,5 meter afstand houden is niet verplicht.
 • Een vaste zitplaats is verplicht. Dit betekent dat er niet gedanst mag worden.
 • Bezoekers van evenementen van 13 jaar en ouder laten bij de ingang een coronatoegangsbewijs zien. Alleen met een geldig toegangsbewijs mogen zij naar binnen.
 • Een test voor een coronatoegangsbewijs is 24 uur geldig.
 • Een evenement duurt niet langer dan 24 uur.
 • Het evenement vindt plaats op een afgesloten locatie (binnen of buiten).
 • Er is een gecontroleerde in- en uitstroom van bezoekers.
 • Registratie en gezondheidscheck zijn verplicht (de gezondheidscheck is afgenomen in de 4 uur voorafgaand aan het evenement).
 • Het dringende advies is dat werknemers en vrijwilligers vooraf een zelftest afnemen.
 • Bij (lichte) klachten na het evenement wordt bezoekers, werknemers en vrijwilligers dringend geadviseerd zich te laten testen bij de GGD.

Wanneer je geen gebruikt maakt van Testen voor Toegang is het belangrijkste verschil dat de 1,5 meter afstand wel moet worden gehouden. Dat betekent dus ook dat er waarschijnlijk minder mensen op je bruiloft aanwezig kunnen zijn.

Bruiloft in een horecagelegenheid

Let op! Als een bruiloft in een horecagelegenheid gevierd wordt, gelden de regels die van toepassing zijn voor de horeca. Het volgende is dan van toepassing:

 • Restaurants en cafés zijn dicht van 00:00 uur tot 06:00 uur.
 • Bezoekers hebben een vaste zitplaats.
 • Bezoekers houden 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Live

09 juli 2021 19.00
Testen voor toegang wordt op pauze gezet. Dit is alleen nog maar mogelijk voor écht evenementen op plekken waar het publiek alleen kan zitten én waar ook de anderhalve meter afstand kan worden genomen. Als er geen vergunning nodig is voor een bruiloft, valt een bruiloft niet onder een evenement. 

In alle horeca is het verplicht om ten alle tijden 1.5 afstand te houden. Ook is het verplicht dat iedereen een eigen zitplaats heeft. Verder moet de horeca sluiten om 12 uur ’s nachts. Dit een heftige nieuwe maatregel voor bruiloften. Waardoor dansen op een bruiloft helaas niet meer mag.

Er is een uitzondering wanneer je gasten testen voor toegang. Dan mag je dichter op elkaar zitten dan 1,5 meter. Let op: dus niet staan!

09 juli 2021 14.00
Vanavond om 19:00 is er een persconferentie over het eventueel afblazen van evenementen en het sluiten van de horeca om 00.00. Deze gaan waarschijnlijk tot vrijdag 13 augustus duren. Vooralsnog valt een bruiloft niet onder een evenement, omdat je voor een evenement een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. Bij een bruiloft is dit niet het geval. Wij hebben contact gehad met de rijksoverheid, het RIVM en Gemeente Rotterdam, maar ook zij konden ons helaas nog geen duidelijkheid geven over de maatregelen omtrent bruiloften. We wachten de persconferentie af en houden jullie natuurlijk via het liveblog up to date!

14 juni 2021
Update nieuwe maatregelen per 30 juni 2021. Indien de besmettingscijfers het toelaten!

Uit de kamerbrief van 11 juni blijkt dat er meer mogelijk wordt door de inzichten uit de verschillende FieldLabs per 1 juli 2021:

  • Het kabinet heeft besloten dat alle evenementen (dus ook voor bruiloftsfeesten en -diners!) onder voorwaarden met inzet van toegangstesten georganiseerd kunnen worden zónder restricties aan gastenantallen én dat met de inzet van coronatoegangsbewijzen de 1,5 meter losgelaten mag worden!
  • Concreet betekent het dat bij gebruik van Testen voor Toegang alle huwelijken weer mogelijk worden. Voorwaarden voor deze evenementen is dat zij besloten moeten zijn én dat er gebruik gemaakt wordt van Testen voor Toegang. Bezoekers kunnen met een coronatoegangsbewijs naar binnen. Het herstel- of volledige vaccinatiebewijs geldt ook als toegangsbewijs.
 • Hieronder de voorwaarden:
  • Het evenement vindt plaats op een afgesloten locatie (binnen of buiten) waardoor er sprake is van een gecontroleerde evenementenlocatie
  • Maximale capaciteit van 100% reguliere bezetting is mogelijk;
  • Verplichte registratie en triage binnen 4 uur voor aanvang;
  • Werken met gecontroleerde in- en uitstroom;
  • Dringend advies aan medewerkers een zelftest af te nemen;
  • Dringend advies om deelnemers en medewerkers achteraf bij (lichte) klachten te laten testen.

28 mei 2021
Vandaag veel positieve berichten, want er kan al een heel stuk meer! Demissionair Minister-President Mark Rutte en Minister de Jonge hebben zojuist versoepelingen aangekondigd. Vanaf  5 juni is het volgende week mogelijk:

 • Vanaf volgende week zaterdag mogen maximaal vijftig gasten bij restaurants en cafés naar binnen, wel  natuurlijk met vaste plaatsen en reserveringen. De horeca mag nu open zijn van 06.00 uur tot 22.00 uur. Let op er mogen max 4 gasten aan een tafel zitten.
 • Zalen mogen weer openen! Er geldt een maximum van vijftig bezoekers. De grote zalen mogen 250 bezoekers ontvangen. Let wel op altijd is 1,5 meter afstand nog wel de regel!
 • Wil je thuis iets vieren? Dat is nu nog lastig. Je mag namelijk thuis maximaal 4 gasten ontvangen.
 • Nu het mooiste nieuws: Met toegangstesten is er meer mogelijk. Hoe dit precies invulling gaat geven, daar zullen we jullie van op de hoogte houden. Als een locatie namelijk een testuitslag vraagt bij de toegang is er geen maximaal aantal toegestane gasten meer! Natuurlijk wel blijft 1,5 meter gelden!
 • Maximaal aantal mensen verhoogd bij de trouwceremonie. De nieuwe maatregelen geven aan dat je per 5 juni nu met 50 gasten aanwezig mag zijn bij een trouwceremonie. Dit gaat dus echt op de huwelijksplechtigheden. Niet het feest.
 • SIDE NOTE:
  Alles is nu nog heel onduidelijk. Zo staat op de website van de Rijksoverheid dat Feesten en diner nog niet mogelijk zijn, maar er staat al wel dat zalen open gaan. En ook dat als iedereen zich laat testen er geen maximaal aantal gasten is.

20 april – 19:10
Demissionair Minister-President Mark Rutte en Minister de Jonge hebben zojuist versoepelingen aangekondigd. Vanaf woensdag 28 april is het volgende week mogelijk:

 • De avondklok loopt af;
 • Je mag thuis maximaal twee personen per dag ontvangen (nu was dat 1 persoon);
 • De buitenterrassen mogen onder voorwaarden weer open van 12:00 tot 18:00 uur. Maximaal 50 mensen per terras, met een gesprek vooraf, registratie (reservering online of ter plekke), 1,5 meter afstand en met maximaal twee personen aan tafel (m.u.v. eigen huishouden);
 • De winkels en markten mogen weer open zonder afspraak (wel op basis van een maximum per m2).

Let opfeesten en bruiloften op terrassen zijn nog niet mogelijk. De ondernemer zal hier op toezien. Tafels mogen niet aan elkaar worden geschoven en het is verplicht om aan een tafel te zitten.

20 april – 15:00
Vanavond geven demissionair Minister-President Mark Rutte en Minister de Jonge weer een persconferentie over de maatregelen. Er zullen zeer waarschijnlijk versoepelingen worden aangekondigd, waaronder een verruiming voor winkelen (zonder afspraak), het afschaffen van de avondklok en het openen van de terrassen bij de horeca (wel met een aantal regels).

Wij zijn er vanavond weer live bij, dus zullen jullie z.s.m. informeren met (hopelijk) goed nieuws!

13 april – 19:10
Demissionair Minister-President Mark Rutte en Minister de Jonge hebben zojuist aangekondigd dat er geen versoepelingen komen en de huidige maatregelen t/m 28 april worden verlengd. Vanaf 28 april wil het kabinet ons land stukje bij beetje gaan openen. Te beginnen met het afschaffen van de avondklok, het openen van de terrassen (onder strenge voorwaarden) en een verruiming voor winkels. Lees hier meer over het openingsplan.

Let op: het negatief reisadvies is nog steeds geldig t/m ten minste zaterdag 15 mei. Huwelijksreizen buiten Nederland moeten dus nog even worden uitgesteld.

12 april – 09:00
Morgenavond geven demissionair Minister-President Mark Rutte en Minister de Jonge weer een persconferentie over de maatregelen. Er zullen helaas nog geen versoepelingen worden aangekondigd per 21 april. De hoop is wel per 28 april en dan zal er o.a. als eerste gekeken worden naar winkels, terrassen en de avondklok!

Let op: versoepelingen worden pas doorgevoerd als de piek in de coronacijfers is geweest!

23 maart – 19:05
Demissionair Minister-President Mark Rutte en Minister de Jonge hebben zojuist aangekondigd dat er geen versoepelingen komen en de huidige maatregelen t/m 20 april worden verlengd. Wel is er een aanpassing voor de avondklok. Die gaat vanaf woensdag 31 maart gelden van 22:00 uur tot 04:30 uur. Een uurtje later dus!

Let op: het negatief reisadvies wordt verlengd t/m zaterdag 15 mei. Huwelijksreizen buiten Nederland moeten dus nog even worden uitgesteld.

23 maart – 08:00
Vanavond geven demissionair Minister-President Mark Rutte en Minister de Jonge weer een persconferentie over de maatregelen. Er zullen geen versoepelingen worden aangekondigd. Wel besluit het kabinet hoogstwaarschijnlijk dat, vanwege de zomertijd dit weekend, de avondklok binnenkort een uurtje later ingaat. Dit betekent dat je niet om 21:00 uur binnen moet zijn, maar om 22:00 uur. Of en wanneer deze maatregel ingaat is nog niet bekend.

22 maart – 09:00
Morgenavond geven demissionair Minister-President Mark Rutte en Minister de Jonge weer een persconferentie over de maatregelen. Er zullen geen versoepelingen of aanscherpingen worden aangekondigd.

Tot wanneer de huidige maatregelen na 30 maart gaan gelden is nog niet bekend. Zodra wij meer weten lees je dat hier terug in een nieuwe update!

8 maart – 19:00
Demissionair Minister-President Mark Rutte en Minister de Jonge hebben zojuist aangekondigd dat er geen versoepelingen komen* en de huidige maatregelen t/m 30 maart worden verlengd.

*Het shoppen of afspraak in niet-essentiële winkels is wel iets verruimd. Vanaf 16 maart wordt op basis van de winkeloppervlakte berekend hoeveel klanten naar binnen mogen. 1 klant per 25 vierkante meter, met een maximum van 50 klanten.

Op 23 maart is er een nieuwe persconferentie waarbij er opnieuw wordt gekeken naar de maatregelen en hopelijk wordt aangekondigd dat de horeca de terrassen weer mag openen!

8 maart – 09:00
Vanavond geven demissionair Minister-President Mark Rutte en Minister de Jonge weer een persconferentie over de maatregelen. Er zullen geen grote versoepelingen worden aangekondigd en de avondklok wordt opnieuw verlengd.

Wel proberen ze vooruit te kijken en mogen waarschijnlijk over drie weken o.a. de terrassen open en zal het winkelen worden uitgebreid!

23 februari – 19:10
Demissionair Minister-President Mark Rutte en Minister de Jonge hebben zojuist een aantal versoepelingen bekend gemaakt. Onder voorwaarden mogen de contactberoepen vanaf 3 maart weer aan de slag en ook niet-essentiële winkels, zoals juweliers, herenmodezaken en bruidsmodezaken mogen open op afspraak.

Let wel op: als de cijfers weer door het dak gaan, dan kunnen de versoepelingen teruggedraaid worden en ook de avondklok blijft gelden t/m 15 maart! Op maandag 8 maart is er dan weer een nieuwe persconferentie waarbij er opnieuw wordt gekeken naar de maatregelen.

23 februari – 09:00
Vanavond geven demissionair Minister-President Mark Rutte en Minister de Jonge weer een persconferentie over de maatregelen. Dit weekend is al uitgelekt dat er een aantal versoepelingen kunnen plaatsvinden, waaronder dat de contactberoepen hoogstwaarschijnlijk hun deuren weer mogen openen vanaf 3 maart!

Goed nieuws dus voor jou als bruid, want dit betekent dat jouw bruidskapsel en bruidsmake-up met inachtneming van de maatregelen door de kapster en/of visagist van jouw keuze gecreëerd kan worden op de trouwdag!

8 februari – 16:00
BREAKING
NOS meldt  het volgende: ”De avondklokmaatregel wordt verlengd tot en met 2 maart. Dat betekent dat nog ruim drie weken lang niemand na 21.00 uur de straat op mag zonder goede reden. Ingewijden bevestigen een bericht van Telegraaf met die strekking. Als de besmettingscijfers daar aanleiding toe geven, kan de maatregel eerder weer afgeschaft worden”.


15 december
Op de website van de Rijksoverheid is de pagina voor bruiloften aangepast n.a.v. de toespraak van onze Minister-President. Ook t/m 19 januari 2021 mogen er bij een huwelijksvoltrekking maximaal 30 personen aanwezig zijn. Gasten op een bruiloft moeten altijd 1,5 meter afstand kunnen houden van elkaar. De overige regels:

 • Bij een huwelijksvoltrekking geldt een maximaal aantal personen van 30. Dit is inclusief kinderen en exclusief personeel;
 • Buiten is het niet toegestaan om bij elkaar te zijn in groepen van meer dan 2 personen, uitgezonderd personen die samen op 1 woonadres wonen  De uitzondering van 30 personen geldt alleen voor de huwelijksvoltrekking zelf en niet voor een (spontane) samenkomst na afloop;
 • De plechtigheid is alleen voor genodigden. De uitnodiging is de reservering;
 • Voor een huwelijksvoltrekking als onderdeel van het belijden van een geloof of levensovertuiging, gelden alle regels die gelden voor het belijden van een geloof of levensovertuiging;
 • Voor de receptie of feestelijkheden na afloop van de huwelijksvoltrekking bij een eet- en drinkgelegenheid gelden de regels voor de horeca.

28 september 2020 

Het kabinet heeft nieuwe landelijke maatregelen aangekondigd. Ze gaan morgenavond om 18:00 uur in (dinsdag 29 september) en gelden voor minimaal drie weken. Dit zijn de maatregelen die specifiek van invloed zijn op bruiloften (wordt eventueel nog aangevuld op basis van informatie van de Rijksoverheid):

 • Voor bijeenkomsten buiten geldt een maximum aantal van 40 personen en binnen een maximum aantal van 30 personen dat samen mag komen. Dat is exclusief personeel en inclusief kinderen t/m 12 jaar. Thuis mag je nog maar maximaal 3 mensen ontvangen en dit is exclusief kinderen t/m 12 jaar.
 • Alle horecagelegenheden moeten om 22:00 uur hun deuren sluiten en de laatste inloop is om 21:00 uur.

 

1 juli 2020
Kan mijn huwelijk doorgaan:
Vanaf 1 juli is er geen bovengrens voor het aantal gasten binnen of buiten.
Hierbij geldt wel dat de 1,5 meter afstand moet worden aangehouden en er vaste zitplaatsen moeten zijn voor de genodigden. Er moet een gezondheidscheck vooraf plaatsvinden en alles op reservering. Check dus vooraf hoeveel mensen er in een ruimte kunnen (gemeente, trouwlocatie en/of kerk). 

 En hoe zit het eigenlijk met het trouwfeest:
vanaf 1 juli mogen Horeca-gelegenheden meer dan 100 gasten ontvangen. Overleg dus samen met de trouwlocatie wat ten tijde van jullie bruiloft, uiteraard met inachtneming van de maatregelen, de mogelijkheden zijn en of ze aan de voorwaarden kunnen voldoen. Anders geldt 100 personen binnen en maximaal 250 personen buiten. Hierbij geldt wederom de regel de 1,5 meter afstandsregel, de reservering en een gezondheidscheck vooraf.

Kunnen er ook daadwerkelijk 100/250 gasten komen: Informeer bij het gemeentehuis, locatie, kerk of restaurant naar het maximaal aantal personen die ze in een zaal/ruimte kunnen plaatsen. Het kan zijn dat er minder mensen in de ruimte kunnen en je dus af moet wijken van het aantal dat je voor ogen hebt.

Moet je afstand blijven houden: Je moet altijd 1,5 meter afstand houden.

Geldt de 1,5 meter afstand ook voor gezinnen:
Bij officiële gelegenheden dient de 1,5 meter afstond aan te worden gehouden en dat geldt ook voor gezinnen. Dat geldt dus bij de ceremonie waarbij de ambtenaar aanwezig is,in het gemeentehuis of in de kerk. Bij een onofficiële gelegenheid mogen gezinnen wel bij elkaar zijn. (Bij sommige gemeenten mogen gezinnen wel bij elkaar,check dit dus vooraf bij jullie gemeente)

Is het handig om het door te geven aan de gemeente dat je een bruiloft viert: Dat zou ik wel doorgeven, stel dat er mensen zijn die klagen dan krijg je geen problemen met de politie. Informeer vooraf wellicht ook jouw buren.

Is een bruiloft nog wel leuk op 1,5 meter afstand: Het is sowieso leuk dat er weer een feest plaatsvindt waarbij meerdere mensen aanwezig kunnen zijn. Als je een creatieve invulling geeft aan de 1,5 meter afstand hoeft het absoluut geen belemmering zijn.

Mag je wel dichter bij elkaar zijn als je een mondkapje draagt: nee, dat mag niet.
Op de site Reismondkapjes.nl verkopen wij mondkapjes. Wil je toch creatief omgaan met het COVID-19 en jullie foto’s … We verkopen ook party mondkapjes voor de gasten en hebben een heus bruids-en bruidegom mondkapje. Of wat dacht je van het wereldmondkapje voor jullie huwelijksreis.

Hoe zit het met een bruiloft in augustus, zijn de regels dan soepeler:
Dat kunnen we op dit moment niet zeggen, dan gelden op dit moment de regels zoals ze gelden vanaf 1 juli. Als er wijzigingen zijn zal ik een update op onze site plaatsen.

Moet ik op de foto’s ook 1,5 meter afstand houden: ja, dat moet. Alleen bij niet-officiële gelegenheden mogen gezinnen bij elkaar (en bij sommige gemeenten)

Wordt het annuleren van de bruiloft verzekerd:
In tegenstelling tot eerdere berichtgeving wordt het annuleren van de bruiloft door het Coronavirus niet meer door bruiloftsverzekeringen gedekt!

Is de levertijd langer dan normaal:
Bij sommige bruidszaken is deze levertijd langer. Bij Susil’s Bruidsatelier is de levertijd niet langer. Wij hanteren een levertijd van maximaal 4 maanden en wij hebben, in geval van nood, een grote voorraad trouwjurken. Er kan dus ook op korte termijn getrouwd worden!